„Nu vizăm și nu vom viza comunicațiile președintelui Hollande”, a declarat pentru AFP Ned Price, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională (NSC), fără alte precizări privind operațiunile care ar fi putut fi desfășurate în trecut.
„Lucrăm în strânsă colaborare cu Franța pe toate subiectele de nivel internațional și francezii sunt parteneri indispensabili”, a adăugat el.
Cu puțin timp înainte, Executivul american refuzase să comenteze informațiile potrivit cărora Statele Unite ar fi spionat, cel puțin între 2006 și 2012, ultimii trei președinți francezi – Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și Francois Hollande.
„La modul general, nu desfășurăm operațiuni de supraveghere în străinătate decât dacă există un obiectiv de securitate națională specific și validat”, a subliniat el. „Acest lucru se aplică cetățenilor obișnuiți dar și liderilor mondiali”.
După difuzarea acestor informații de către cotidianul Libération și site-ul Mediapart, care se sprijină pe documente WikiLeaks, Hollande a decis să convoace, miercuri dimineața, un Consiliu de Apărare pentru a „evalua natura” acestor informații.